Snubní prsteny – jak si vybrat ty pravé? Kompletní průvodce jejich nákupem

Snubní prsteny jsou plné tradice a sentimentu. Krásu těchto šperků umocňuje věčný příslib lásky a věrnosti. Když se poprvé začnete dívat na možnosti na trhu, výběr se vám může zdát ohromující. Jak si tedy můžete být jisti, že ty, které se vám líbí, jsou ty, které vám budou vyhovovat?

Symbolika zásnubních a snubních prstenů

Všeobecně se má za to, že zásnubní prsten předchází snubní. Důkazy, že si starověcí Egypťané vyměňovali pletené prsteny z rákosu, vedou historiky k domněnce, že tradice kolem snubního prstenu jsou staré přes 6000 let. 

Prsteny umístili na prsteníček levé ruky, kde věřili, že prsten obklopí speciální žílu na prstu, která je přímo spojena se srdcem (Vena Amoris). 

Egypťané používali kruh k označení symbolu věčnosti a výměna prstenů představovala nekonečnou lásku. Tato symbolika zůstává jádrem křesťanských a katolických svatebních obřadů. Snubní prsten byl také spojen s manželským věnem a věrností. 

Ačkoli snubní prsten prošel v průběhu let několika změnami jak ve stylu, tak ve významu, obecné vyjádření věčné lásky přetrvává. Součástí našich tradic při svatebním obřadu tedy zůstává výměna prstenů.

Historii zásnubního prstenu lze spolehlivě datovat až do starověkého Říma. Bylo obvyklé, že nevěsta dostala dva prsteny, jeden odlitý ze železa na nošení doma a jeden vyrobený ze zlata na nošení na veřejnosti. Zásnubní prsten se stejně jako snubní prsten nosil na prsteníčku levé ruky – představoval příslib nadcházející svatby. 

První zásnubní prsten, který nejblíže reprezentuje současné chápání romantických svazků, věnoval arcivévoda Maxmilián Rakouský Marii Burgundské – byl to diamantový prsten ve tvaru M. Zanedlouho se tyto speciální prsteny staly propracovanějšími. 

Dnes jsou vyrobené z různých kovů, jako je železo, zlato a stříbro, a mnohé mají také vyryté osobní vzkazy.

Odpovídající nebo neodpovídající snubní prsteny?

Jednou z prvních věcí, o které byste chtěli při výběru snubních prstenů diskutovat, je, zda chcete nebo nechcete odpovídající sadu snubních prstenů. V zásadě jsou tři možnosti. 

První možností je vybrat si prsten, který se vám líbí, a nosit ho jako snubní prsten. Druhou možností je poohlédnout se po svatebních setech. Poslední možností je vybrat si dva separátní prsteny, které nejsou „oficiálně“ svatební sadou, ale ladí k sobě. 

Nejčastěji snubní prsteny kupuje žena, pokud ale máte s partnerem velmi rozdílný vkus, může si každý vybrat svůj vlastní prsten. Důležité je, aby každý nosil prsten, který se mu líbí, hodí, a abyste byli oba spokojeni. 

Pamatujte, že oba nosíte prsten na znamení své lásky a závazku. Zároveň je zde ale prostor pro vás oba jako jednotlivce.

I když svatební sety na první pohled omezují vaše možnosti, jsou velmi oblíbené. Klasické sady snubních prstenů obsahují širší prsten pro manžela a užší prsten ve stejném stylu pro manželku. Dámské prsteny někdy obsahují také jeden nebo více drahokamů. 

Samozřejmě je možné vybrat si i dva širší nebo dva úzké prsteny. Všichni máme různou tloušťku a délku prstů, takže něco, co může na jedné osobě vypadat docela vkusně, může na druhé vypadat větší, nebo se naopak úplně ztratit. 

Nejužší snubní prsteny měří v průměru jen 1,2 mm, zatímco ty nejširší měří i 7mm. To je docela velký rozdíl. V každém případě, je to vaše svatba, vaše volba.

Určete si rozpočet

Pro začátek je důležité určit sumu, kterou jste ochotni za snubní prsteny zaplatit – a to hned na samém začátku. Když totiž víte, kolik za ně chcete (nebo můžete) utratit, bude snazší držet se vašeho svatebního rozpočtu. 

Pravdou je, že většina párů nemá ani nejmenší ponětí o tom, kolik utratit za snubní prsteny. Odborníci na šperky často naznačují, že by to mělo být kolem tří až pěti procent z celého svatebního rozpočtu. 

Je totiž potřeba mít na paměti, že cena se bude lišit na základě designu, kovu, stylu a přítomnosti diamantů. I proto je dobré o typu a ceně snubních prstenů spolu včas diskutovat, ideálně v rané fázi plánování svatby, aby vám pak zůstal čas pro další svatební přípravy.

Samozřejmě, nikdo neříká, že se musíte držet nějakých rad, nebo zastaralých konvencí. To, kolik za snubní prsteny utratíte, konec konců záleží jen na vás. Stanovte si proto váš rozpočet tak, aby vás finančně zbytečně nezatížil. 

Mnohé páry si volí levnější variantu prstýnků a investují raději do samotné svatby nebo líbánek. Jiné páry si zase na ceně a kvalitě prstenů dají o něco víc záležet i na úkor svatebních rozpočtů, no a pak jsou tu páry, které jednoduše chtějí to nejlepší za každých okolností.

Jaký kov si vybrat pro váš snubní prsten?

Snubní prsteny jsou dostupné v různých designech a tvarech. Mezi oblíbené patří například klasický tvar s názvem svatozář (podobně zaoblený tvar, jako andělská svatozář), čtvercový a plochý tvar, nebo tzv. court (vyznačuje se zaoblenou křivkou k vnější straně a konkávní křivkou uvnitř pásku, jako je ovál – je to nejprodávanější profil snubního prstenu). Tvarů a designů je ale mnohem víc.

Jakmile máte vybraný tvar snubního prstenu, je čas rozhodnout se, jaký kov preferujete. Tradiční a běžnou volbou jsou bílé a žluté zlato, ale další kovy, včetně platiny, se rychle stávají stále populárnějšími možnostmi. Uvidíte také snubní prsteny z chirurgické oceli, které se řadí mezi levné snubní prsteny, a mohou tak být dokonalým řešením pro menší rozpočty. 

Je dobré mít na paměti, že snubní prsten budete nosit vedle vašeho krásného zásnubního prstenu, proto se doporučuje vybrat pro oba stejný kov a také styl, ale o tom víc níže.

Každý drahý kov má jiné vlastnosti a výhody. Od žlutého zlata známého svou tradicí a bílého zlata oblíbeného pro svůj oblíbený lesklý vzhled, až po platinu proslulou svou silou a vzácností. 

Při výběru kovu je také důležité zvážit svůj životní styl, například žluté zlato je měkčí než ostatní. Pokud tedy máte aktivní pracovní náplň, bude třeba věnovat zvýšenou pozornost odolnosti prstenu, a volit raději snubní prsteny z bílého zlata.

Je libo kameny nebo diamanty?

Mnohé snubní prsteny jsou hladké, ale lze je také vykládat drahými kameny nebo diamanty. Nejoblíbenější volbou je samozřejmě diamant. Ty jsou nejběžnějšími a nejžádanějšími kameny pro snubní prsteny. Jsou totiž speciální, ale také mohou být opravdu drahé. Samozřejmě, pokud to váš rozpočet dovoluje, rozhodně je dobrou volbou právě diamantový prsten, protože za to stojí.

Ostatní kameny, včetně rubínů, safírů, smaragdů a ametystů, jsou také oblíbenou volbou. Existují i další kameny, které přicházejí v různých cenových hladinách a stylech. Vyberte ale vždy kámen a barvu, která ladí s vaší pletí, stylem oblékání, a je odrazem vaší osobnosti.

Vyberte si oba správnou velikost

Když už víte, kolik za prsten utratíte a jak bude vypadat, než začnete nakupovat snubní prsten, zjistěte si velikost prstenů, které potřebujete. 

Pomůže vám kroužkové měřidlo, které vám poskytne nejpřesnější údaje a je to také nejefektivnější způsob, jak zkontrolovat těsnost budoucího prstene. 

Mějte na paměti, že byste měli v okolí prstenu mít dostatek místa, aby bylo možné prsten pohodlně sundat, ale zase ne příliš, aby se vám prsten nekroutil a samovolně nepadal.

Samozřejmě, jsou i jiné metody, které nezahrnují výlet do nejbližšího klenotnictví. Můžete si jej změřit i sami doma. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je omotat si kousek provázku nebo papíru kolem prstu, na kterém ho plánujete nosit (snubní prsten se nosí na prsteníčku, tj. na třetím prstu levé ruky). Označte si, kde se překrývá, a změřte délku klasickým pravítkem.

Prst si vždy změřte na dvou nebo třech místech abyste si byli jistí, že prsten bez problémů nasadíte. Nezapomeňte si poznamenat tuto délku v milimetrech.

Pamatujte, že váš prst v teplejším počasí otéká, takže si nevybírejte příliš malý prsten!

Váš snubní a zásnubní prsten musí spolu ladit, dámy!

Tento faktor je zvláště důležitý pro dámy, které již jeden prsten na ruce nosí. První rozhodnutí je, zda chcete, aby zásnubní prsten ladil se snubním prstenem, a zda je budete nosit oba společně. 

Některé ženy se rozhodnou nosit oba prsteny na stejném prstu. Jiné nosí zásnubní prsten na jedné ruce a snubní prsten na druhé. Pokud plánujete nosit oba prsteny na stejném prstu, měly by spolu tyto dva klenoty dokonale ladit.

Pokud se chcete ujistit, že snubní a zásnubní prsten spolu ladí, je třeba vzít v úvahu několik věcí. V první řadě se držte stejného stylu. Může se to zdát jako samozřejmost, ale dva masivní prsteny se k sobě skutečně nehodí. 

Pokud již máte extravagantní zásnubní prsten, možná budete chtít o něco méně nápadný snubní prsten a naopak. Minimalistický jemný zásnubní prsten se nehodí k objemnému snubnímu prstenu. 

Pokud prstýnky chcete sladit, existují různé způsoby, jak toho dosáhnout. Řekněme, že máte solitérní zásnubní prsten vykládaný po obvodu diamanty nebo kameny. V tom případě se můžete bez dalšího zdržování rozhodnout pro jemný úzký prsten. Pokud se totiž sladí, budou vypadat jako sada.

Slaďte také barvu prstenů. Samozřejmě, můžete mít zásnubní prsten z bílého zlata a snubní prsten ze žlutého zlata. Je ale podstatně obtížnější je sladit, než když jsou oba prsteny ve stejném odstínu. Nedoporučuje se však používat dva velmi odlišné materiály, protože to často na prstu vypadá rušivě.

Odlište se – personalizujte

Každý má jiný vkus. To lze zohlednit i u snubních prstenů. Vybírejte si proto prsteny, které vás osloví. Snubní prsten by měl být odrazem vašeho osobního smyslu pro styl a pohodlí. 

Ať už jde o vzájemné gravírování vašich iniciál, data vaší svatby, nebo klidně společného motta, vytvořte si společně prsten, který vyčnívá z davu. 

Nezapomeňte mít také na paměti, že prsteny budete nosit celý život, proto by vás sice měly vystihovat, ale také by měly být nadčasové.