Jak se liší význam umístění prstenu?

Kromě klasického dekorativního účelu, mohou vaše prsteny symbolizovat i různé osobnostní charakteristiky a vlastnosti nositele. Jaký je tedy význam umístění prstenu na vaší ruce?

Prsteny jsou důležitou součástí našeho každodenního života a pro mnoho z nás jsou zásadní otázkou stylu. Možná jste ale netušili, že samotný prst, na kterém prsten nosíte, má určitý význam, ale rozhoduje také kultura nebo národní tradice, což platí i pro známý případ snubních prstenů.

Na které ruce se nosí snubní prsten? 

Nejdříve se podíváme na otázku nošení snubních prstenů, které se jako součást svatebních tradic vyměňují již stovky let. Staly se všeobecně uznávanými symboly slibu, oddanosti a věčné lásky. Velmi často se objevuje otázka, na které ruce by se správně snubní prsten měl nosit. Odpověď se odvíjí od kulturních zvyků a tradic. 

V mnoha západních zemích lze tradici nošení snubního prstenu na čtvrtém prstu levé ruky vysledovat až ke starým Římanům. Ti věřili, že tímto prstem vede žíla přímo k srdci, Vena Amoris, což znamená "žíla lásky". 

Protože srdce je středem vašich emocí, byl tento prst považován za nejvhodnější pro nošení zásnubního prstenu. 

Nošení snubního prstenu na levé ruce není celosvětovou tradicí. V Rusku, Německu, Norsku a Indii se zásnubní prsteny nosí na pravé ruce. To je odvozeno od slova "levý", které v latině znamená "zlověstný". Proto byla levá ruka některými považována za nešťastnou. 

A například ve Švédsku a Chile dostávají zásnubní prsteny nejen budoucí nevěsty, ale i muži. V Chile se nosí na pravé ruce až do svatby, kdy se vymění za levou.

Není prst, jako prst

Ovšem prsteny nemusí být jen ty snubní. Jaký mají význam šperky na našich rukou v dalších případech? Většina lidí nosí prsteny na pravé ruce, protože je to jejich silnější ruka, zatímco levá ruka je považována za ruku "myslící". 

Navíc u většiny lidí převládá tendence nosit prsteny na jejich dominantní ruce. Pokud jste tedy pravák, je dost možné, že prsteny budete nosit spíše na pravé ruce. 

Pozice prstenu může mít ale daleko hlubší význam a záleží i na tom, který prst se rozhodnete ozdobit.

Symbolika prstenu na malíčku

Tento malíček nemá nějaký náboženský nebo kulturní význam, alespoň ne ve většině běžných kultur a náboženství. Často je však spojován s rychlou inteligencí, dobrými komunikačními schopnostmi a skvělou intuicí. Lidé, kteří nosí prsteny na malíčku, jsou považováni za velmi dobré vyjednavače.

Symbolika prstenu na prostředníčku

Symbolika zde vypovídá o člověku, který je velmi zodpovědný, sebekritický a přitahují ho krásné věci. Nezáleží na tom, zda se nosí na pravé nebo levé ruce; tato osoba má jednoduše ráda příjemný vzhled, ale zároveň nevyhledává až tolik pozornosti.

Symbolika prstenu na ukazováčku

Prsten na ukazováčku, a to na obou rukou, vysílá zprávu o někom, kdo je rozený vůdce, kdo se nevyhýbá příležitosti převzít odpovědnost. Zároveň je to spojeno s krásou, sebeanalýzou a spravedlností.

Symbolika prstenu na palci ruky

Prsten na levém palci vypovídá o člověku se silnou vůlí, který je zároveň velmi odvážný a asertivní. Na druhou stranu, je-li nošen na pravém palci, vypovídá o vašich vnitřních konfliktech a pochybnostech o sobě samém.

Symbolika prstenu na prsteníčku

Tato symbolika je dobře známá, protože naznačuje manželství, lásku, věrnost a tvořivost. Tento prst je tradičně spojován právě se statutem manželství nebo vztahem, takže se asi nejedná o žádné překvapení, že si ho spousta lidí šetří pro ten správný prsten. Kde se ale vzala tradice nošení prstenů na prsteníčku a symboliky manželství?

A kam navléknete váš prsten vy? 

Nošení šperků a prstenů má daleho hlubší význam a symboliku, než by se mohlo na první pohled zdát. 

Kromě estetického vkusu a stylu jedince, prsteny mohou reprezentovat množství osobnostních charakteristik, nebo třeba odkaz manželství a dlouhodobého svazku. 

Symbolika různých stylů prstenů a jejich designů, společně s jejich umístěním vám tak může prozradit mnoho o jejich nositeli.