Darujte stříbrné šperky - poradíme vám, které vybrat!

Nastává čas, kdy je potřeba začít se rozhlížet po dárcích. Provedeme vás světem stříbrných šperků, vysvětlíme vám, jak o ně pečovat a poradíme vám, kde ty nejlepší stříbrné šperky nakoupíte. S námi vašim milovaným rozhodně vykouzlíte úsměv na tváři, a to nejen o letošních Vánocích.

Jaké druhy stříbra známe?

Stříbro je nadčasový a všestranný kov, který se ve šperkařství používá po staletí a dodnes zůstává stejně populární. Ne všechny stříbrné šperky jsou ale stejné. Existují různé druhy stříbra, které jsou známé jako třídy. Každá třída stříbra se liší cenou, barvou, složením a trvanlivostí. 

Ryzí stříbro je měkký, drahý kov, který má zářivě bílý lesk. Je vyroben z 99,9 % stříbra a 0,1 % prvků, jako je kyslík a chlór. Ve své přirozené formě se stříbro pravděpodobně neznečistí, ale je náchylné k poškrábání. Stříbrné šperky jsou tedy obvykle vyrobeny ze slitiny stříbra a jiných kovů. 

Když je stříbro kombinováno s jinými kovy, jako je zinek nebo měď, může to změnit vlastnosti samotného kovu, takže někdy je trvanlivější a odolnější proti poškrábání nebo je o něco zářivější. Jaké základní druhy stříbra, které se používají ve šperkařství, tedy známe?

Ryzí stříbro (Fine Silver)

Ryzí, neboli čisté, stříbro je nejcennější formou stříbra. Obsahuje 99,9 % stříbra a je známé pro svůj vysoký lesk a čistotu. 

Ryzí stříbrné šperky budou mít obvykle značku „999“ nebo „FS“. Protože čisté stříbro je tvárnější (tzn. měkčí) a dražší než jiné slitiny stříbra, není běžně používáno ve šperkařství. Tyto šperky se totiž lehce deformují nebo zlomí. 

Historicky bylo jemné stříbro formováno do mincí nebo dokonce stříbrných cihel a dodnes se využívá hlavně jako investiční kousek.

Sterlingové stříbro (Sterling Silver)

Sterlingové, neboli mincovní, stříbro je oblíbená slitina stříbra používaná ve špercích vyrobených z 92,5 % čistého stříbra a 7,5 % mědi. Sterling je oblíbený mezi klenotníky a designéry, protože se s ním snadno pracuje a je cenově dostupný. 

Chcete-li zjistit, zda je šperk vyroben ze sterlingového stříbra, hledejte někde na šperku známku „925“.

Sterling má vysoký poměr pevnosti k hmotnosti, což znamená, že je lehký, ale odolný zároveň. Je tak velice nepravděpodobné, že by se zlomil. Tento kov snadno odolá každodennímu nošení, aniž by ztratil svůj tvar nebo lesk. 

Sterlingové stříbro je však kvůli obsahu mědi více náchylnější k zašpinění než čisté stříbro. Ale nebojte se – vyčistit vaše stříbrné šperky je snadné, lze to udělat v několika jednoduchých krocích. Níže vám poradíme, jak postupovat.

Britské stříbro (Britannia Silver)

Britannia silver je druh mincovního stříbra vyrobený ve Spojeném království. Někdy se mu také říká britské stříbro. Britannia silver existuje od roku 1697, kdy bylo poprvé v Anglii představeno. 

Britannia silver má vysoký obsah stříbra 95,8 % a přibližně 4,2 % mědi. Nejčastěji se vyskytuje v předmětech, jako jsou mince nebo kusy nádobí, ale některé starožitné stříbrné šperky jsou vyrobeny právě z tohoto druhu stříbra. 

Chcete-li identifikovat tuto historickou slitinu, hledejte na šperku značku „958“.

Argentiové stříbro (Argentium Silver)

Argentiové stříbro je moderní slitina patentovaná v roce 1998 stříbrníkem Peterem Johnsem. Obsahuje buď 93,5 %, nebo 96 % stříbra a kombinaci 3-5,5 % mědi a 1 % metaloidního germania. 

Toto stříbro pro identifikaci využívá značku „925“, „935“ nebo „960“ a jedinečnou ochrannou známku Winged Unicorn. Vzhledem k obsahu germania a nízkého obsahu mědi je Argentium Silver neuvěřitelně odolné proti zašpinění, ale kvůli drahým surovinám potřebným k jeho výrobě je dražší než jiné druhy stříbra.

Postříbřené (Silver Plated)

V šperkařství se setkáte také s postříbřením. Stříbření je 100 % stříbrná vrstva, která je aplikována na pevnou kovovou základnu (typicky z mosazi) s cílem poskytnout danému kovu dlouhodobý lesk a extra ochranu proti poškrábání. Tato vrstva, pokud není uvedeno jinak, má 1 mikrometr. V některých případech lze ale použít i silnější vrstvu, která má až do 2 mikrometrů. 

Obecně se na kov také nanáší tzv. e-nátěr, neboli E-coat, který je aplikován na samotný stříbrný povlak. Chrání tak šperk a dodává mu zářivost.

Plněné stříbrem

V tomto případě se nejedná o slitinu, protože obsah kovu není v celém materiálu stejný. Místo toho je ryzí stříbro na povrchu, a uvnitř se nachází buď 5 %, nebo 10 % sterlingového stříbra. To celé na mosazném základu. 

Tento kov je poměrně nový a vznikl jako reakce na ekonomickou recesi. Protože jde o vrstvený kov, nelze jej odlévat. Stříbrná vrstva je více silná, ale stále se jedná o mnohem méně kvalitní produkt, než jsou ostatní stříbrné šperky. 

V současné době neexistuje žádný zákonem schválený standard kvality, někteří však používají známku .925 SF, což může být trochu zavádějící.

Nielli

Nielli je slitina černé barvy ze stříbra, mědi a olova, která se používá především na smaltování šperků. V některých případech z ní ale může být také vyroben celý šperk.

Elektrum (Electrum Silver)

Elektrum je slitina stříbra a zlata s minimálním množstvím dalších prvků a nachází se ve volné přírodě. Bylo velmi oblíbené již ve starověkém Egyptě, kde z něj vyráběli šperky.

Jaký druh stříbra je na šperky nejlepší?

Nejlepší a nejkvalitnější šperky jsou ze sterlingového stříbra, které se u nás zároveň používá nejčastěji. Toto stříbro je odolné, krásně zářivé, a splňuje vše, co od šperku očekáváte. Jsou z něj tak ideální dárky k Vánocům pro dámy i pro pány, které vydrží při správné péči roky.

U stříbrných šperků je důležité pochopit, že stříbro používané ve šperkařství je obvykle slitina, což znamená kovovou směs dvou nebo více prvků z periodické tabulky. Stříbro je prvek a jiné kovové prvky jsou legovány stříbrem z různých důvodů. 

Je tak důležité podívat se na razítko kvality, což je nejrychlejší způsob, jak identifikovat kvalitu. Šperky nebo jejich součásti však musí být opatřeny razítkem pouze v případě, že je k dispozici plocha, kam se značení umístí. Z tohoto důvodu jsou některé kousky neražené, přestože se jedná o kvalitní slitiny. Je proto potřeba nakupovat u ověřených prodejců.

Je stříbro dobrý kov na snubní nebo zásnubní prsteny?

Jednoduše řečeno – ano. I když prsteny ze sterlingového stříbra po nějaké době vykazují známky opotřebení, jsou z nich skvělé zásnubní a snubní prsteny. Jediný háček je v tom, že zásnubní prsteny ze stříbra nejsou ideální pro všechny. Předtím, než se tedy rozhodnete pro stříbro, je dobré zvážit pro a proti.

Stříbrné zásnubní a snubní prsteny mají krásný, jasný povrch od jemného saténu až po vysoký lesk. Jsou cenově dostupné a většina lidí právě proto upřednostňuje prsteny ze sterlingového stříbra. To mimo jiné umožňuje gravírování a texturování s lehkostí, takže si na něj můžete nechat napsat například datum vaší svatby bez jakýchkoliv problémů. Postupem času se navíc na stříbře vytvoří patina, která prstenu dodá určitý charakter

Na druhé straně, stříbrné prsteny nejsou příliš odolné, zvláště pokud většinu času pracujete rukama. Měkká povaha sterlingového stříbra znamená, že nošení prstenů v práci může vést k promáčknutí nebo brzkému poškrábání. Brzy se také zašpiní a budete je muset často čistit. 

Navíc, někteří lidé mohou mít na stříbro alergii, což je v případě snubního nebo zásnubního prstene, který chcete nosit pořad, nežádoucí.

Poškodí se stříbrné šperky?

Kvalitní stříbrné šperky ze sterlingového stříbra se jen málokdy poškodí. I proto je potřeba hledat vhodný druh stříbra, které není měkké, je vhodné na daný typ šperku, a hlavně víte, odkud pochází. 

V případě nákupu šperků k Vánocům je proto zásadní nakupovat u ověřených značek nebo dodavatelů, u kterých si můžete být jistí kvalitou.

Samotné stříbro by se tak poškodit nemělo, ale časem může korodovat. Vzniká tzv. zakalení, což je tenká vrstva koroze, která se tvoří na kovech a jeví se jako matný šedý nebo černý povlak. 

Překvapivě, matný nátěr ve skutečnosti chrání vnitřní vrstvy kovu a reaguje pouze s vnějšími vrstvami. Způsobuje jej sirník stříbrný, který vzniká, když stříbro reaguje se sloučeninami síry v atmosféře. Jde o produkt chemické reakce, která je způsobena tím, že ostatní kovy smíchané se stříbrem reagují na vlhkost a síru ve vzduchu. 

Sterlingové stříbro se obecně rychleji zabarví v klimatech s vysokou vlhkostí a na místech s vysokou úrovní znečištění ovzduší. Věci jako parfémy, laky na vlasy, deodoranty a zvlhčovače, to vše může přispět k dalšímu ztmavnutí vašeho stříbra kvůli chemikáliím, které se stříbrem reagují. 

Aby se vaše stříbro nezbarvilo, měli byste ho skladovat na chladném a suchém místě mimo dosah slunečního záření. Když už ke korozi dojde, nebojte se – stříbrné šperky lze vyčistit a navrátit jim zašlý lesk.

Jak pečovat a čistit stříbrné šperky?

Pokud chcete, aby vaše stříbrné dárky neustále vypadaly dobře, musíte je pravidelně čistit. Ideální je čistit je za pomoci jednoduchého domácího čističe šperků jednou týdně. 

Šperky lze vyčistit čističem šperků zakoupeným v obchodě, nebo leštícím hadříkem, roztokem zakaleného čpavku a teplou mýdlovou vodou. Šperky nechte vždy alespoň pět minut máčet.

Pokud šperky nebyly delší dobu čištěny, můžete je nechat namočené o něco déle. Pak šperk lehce očistěte novým měkkým zubním kartáčkem dětské velikosti, opláchněte a osušte papírovou utěrkou nebo běžným hadříkem. 

Šperk pak po každém čištění vyleštěte hadříkem na leštění stříbra, aby si zachoval lesk kovu.

Co je to rhodiované stříbro?

Rhodiování je proces pokovování používaný ve šperkařství, který spočívá v galvanickém pokovování stříbrných šperků (Sterling Silver), zlata, mosazi nebo palladia rhodiem, aby se zachoval nebo obnovil jejich lesk. Díky tomu je rhodiované stříbro dražším a vzácnějším materiálem než běžné sterlingové stříbro. Rhodium je kov blízký platině, který je velmi vzácný, a proto velmi drahý. 

Rostoucí poptávka vysvětluje jeho vysokou a stále rostoucí cenu. Jeho název pochází z řeckého „Rhodon“, což znamená růžový, ale když je aplikován na stříbrné šperky během procesu pokovování získává o něco bělejší a jasnější barvu. Navíc, po nanesení na prsteny, náhrdelníky a náramky zabrání jejich oxidaci a zčernání.

Rhodium je nejdražší kov na planetě, stojí dokonce více než zlato nebo platina. Je hypoalergenní, extrémně lesklý a vysoce odolný. Všechny tyto vlastnosti činí rhodium perfektním pro šperky, ale kvůli tvrdosti a křehkosti kovu, a také přemrštěným nákladům, jej nelze použít k výrobě šperků v čisté podobě. 

Pokud ale chcete stříbrné šperky, které vydrží celý život, vánoční dárek v podobě rhodiovaných šperků je rozhodně sázkou na jistotu.

Kde můžete letos koupit skvělé stříbrné šperky?

Pokud zvažujete stříbrné šperky jako vánoční nebo jiný dárek pravděpodobně jste nemohli udělat lepší rozhodnutí. Podívejte se například na naši kolekci. Je to skvělé místo k prozkoumání fantastických stříbrných šperků od řady různých návrhářů, a to za pomoci jediného vyhledávání. 

Pro pány zde naleznete široký sortiment řetízků, náramků nebo prstenů, kterými dokážete udělat u stromečku radost bratrovi, kamarádovi, ale také otci, dědečkovi nebo vašemu partnerovi. 

V případě dámských šperků je výběr ještě o něco větší. Vyberte proto dámské náušnice, kterými řeknete matce nebo babičce, jak moc pro vás znamenají. Nebo vsaďte na krásný stříbrný řetízek, kterým na Vánoce můžete vyznat lásku vaší přítelkyni.