Trendy ve výrobě a designu šperků napříč historií

Šperky, jak je známe jsou staré jako člověk sám. Jak se v průběhu historie a posledních let měnily trendy v designu a zpracování drahých kovů a kamenů? Které značky stály u zrodu dnešního klenotnictví a udávaly trendy v posledních desetiletích?

Historický vývoj trendů

I když jsou šperky staré jako lidstvo samo, jejich podoba bližší dnešnímu vzhledu se vyvinula v období starověku. Mezopotámie, Starověký Egypt a později především Řecko a Řím vtiskly do lidské historie neodmyslitelné prvky a dovednosti zpracování kovů, ale také započali trendy ve vývoji designu a stylu. 

Po celou dobu své historie až do poloviny 20. století, kdy šperky prošly radikální změnou, byly závislé na dobové módě, s výjimkou prstýnků. 

Různé délky výstřihů, rukávů, lemů a látek určovaly typ nošeného šperku, zatímco výběr materiálů a symbolika určovaly jeho funkci a použití. Kreativita zlatníků je bezbřehá, stejně jako typy a styly nositelných předmětů na tělo.

Historicky muži například nosili korálky, které udržovaly jejich pokrývku hlavy na místě, zatímco ženské šperky byly propracovanější - spony na šaty, čelenky a náhrdelníky z raženého zlata a repouseé. 

Motivy vycházeli jak z inspirace přírodou tak každodenním životem a po nástupu křesťanství jako dominantního náboženství v Evropě se ikonografie na špercích stala dominantním prvkem. 

Jak kupecké vrstvy získávaly na významu a stávaly se novou ekonomickou silou a s tím, jak církev ztrácela moc, se společnost stávala světštější a šperky se stávali obecně rozšířenějšími. Opadla také přísná kritika církve a omezení v designu a použitých materiálech.

Spjatost s módou a evropská dominance v trendech

Šperky od nepaměti šly ruku v ruce s módními trendy. Oblečení bylo výrazným faktorem ovlivňující také trendy ve výrobě šperků, jejich druhy a tvary. 

Například s rozšiřujícími se a bohatšími rukávy byly náramky zbytečné, vysoké límce neumožňovaly náušnice, pláště ve tvaru kápí vyžadovaly brože a vysoký pas ženských šatů vyžadoval ozdobné opasky.. 

V osmnáctém století velkolepý elegantní dvorský styl ovlivnil celý svět a evropský design šperků si upevnil svou dominanci. 

Kompozice šperků byly bližší dnešním designům a v tomto období se také etablovali některé hlavní klenotnické firmy a společnosti, které udávají trendy i dnes.

Nejznámější značky

Trendy vznikaly během historie v dílnách různých klenotnických firem a některé ze společností si uchovaly svůj business dodnes.

Nejstarší klenotnická firma

Nejstarší stále fungující značka špičkových šperků, The maison Chaumet byla založena Marie-Étienne Nitot v roce 1780. Tehdejšího klenotníka královny Marie Antoinetty, který ovládal trh až do příchodu Francouzské revoluce, ovlivnil trendy na francouzském dvoře, které se odtud šířily celou Evropou až do zámoří.

Díky svým řemeslným dovednostem se Nitot stal oficiálním klenotníkem Napoleona I. a navrhl všechny císařovy oficiální šperky včetně jeho koruny. 

Dnes je Chaumet jednou z nejuznávanějších luxusních šperkařských značek světa a nadále vytváří své charakteristické motivy šperků, jako jsou Liens, Bee my love a Josephine, pro kupce po celém světě.

Symbol nejlepších šperkařských značek Nového světa: Tiffany's

Tiffany & Co., hovorově Tiffany, je dnes špičková šperkařská značka, kterou v roce 1837 založili Charles Lewis Tiffany a John B. Young. Byl to právě Charles Tiffany, kdo zavedl do podnikání některé "revoluční" termíny.

Nejprve společnost jasně označila ceny svého zboží, aby se vyhnula smlouvání o cenách. Od zákazníků zásadně přijímaly platby pouze v hotovosti a například vydali také tzv. Modrou knihu, první Tiffanyho zásilkový katalog, a to již v roce 1845.

Od té doby společnost rozšiřovala svůj záběr, prodávala různé řady luxusních výrobků, otevírala obchody po celém světě (dodnes jich má více než 300) a byla oslavována i ve filmech, například v kultovní "Snídani u Tiffanyho" s Audrey Hepburnovou. 

Mezi nejznámějšími řadami šperků Tiffany najdeme Bean, Diamonds by the Yard, Open Heart, Sevillana, Teardrop, Loving Heart a Sugar Stacks, přičemž poslední dvě navrhla Paloma Picasso.

Klenotník králů, Cartier

Cartier, jeden z nejslavnějších návrhářů šperků, jehož podnik byl založen v Paříži v roce 1847. Louis Cartier byl pravděpodobně nejprogresivnějším ze všech zmíněných firem. 

Stál za některými z nejslavnějších návrhů pro Cartier, jako byly "záhadné hodiny" se skrytými strojky, a podporoval tehdy módní návrhy ve stylu art deco, jako byla kolekce "Tutti Frutti".

V roce 1909 byl také autorem jedněch z prvních náramkových hodinek a design "Santos" se vyrábí dodnes. 

Panter je nejznámějším výtvorem značky Cartier: symbolem dokonalosti a vytříbené inspirace, díky které se Cartier stal jednou z nejobdivovanějších luxusních šperkařských značek světa.

Moderní historie trendů v klenotnictví

I přes zásadní vliv historických společností a trendů, dnešní podoba šperků je do značné míry spojená s návrhy, které vznikaly ve 20. století.

Art Deco, nadčasová klasika

Po první světové válce přišla bouřlivá 20. léta, která všechny strhla vlnou oslav a nadějí do budoucna. Art deco, v němž se spojily vlivy kubismu (odvážné geometrické tvary), fauvismu (jasné barvy) a Ballet Russes (spojení umění s designem), přineslo šperky s vynikajícím řemeslným zpracováním, vyrobené z luxusních a vzácných materiálů a s elegantní estetikou.

FIlmové hvězdy Hollywoodu

Hollywood, definovaný jako éra, v níž vznikaly kultovní filmy a filmové hvězdy od 30. do 60. let 20. století. Tento mistrovským systémem pro únik z každodenní nudy, který také pomohl milionům lidí vyrovnat se se strachem a nejistotou druhé světové války, také udával trendy v módě a špercích.

V té době si hlavní představitelky mohly ve filmech, v nichž hrály, nosit vlastní šperky a celebrity jako Mae Westová, Grace Kellyová a Barbara Streisandová se blýskly například šperky z dílen známých firem, jako je Cartier, Bulgari nebo Tiffany.

Bujará sedmdesátá léta - umělecká, výrazná, experimentální

Sedmdesátá léta přinesla další vlnu kreativity v oblasti šperkařství, kdy se objevili návrháři jako Elsa Peretti, která přinesla do Tiffany's ležérní moderní eleganci (její náhrdelník "diamonds by the yard" byl jedním z prvních a nejoblíbenějších návrhů tohoto domu), Angela Cummings, která je známá používáním polodrahokamů, jako je perleť, korál a lapis lazuli, následovaná dlouholetými značkami jako Jean Été a Cartier.

Navzdory opojnému lesku, který přinesla disko kultura, se šperky inspirovaly přírodním, bohémským stylem a používaly polodrahokamy, jako je tyrkys, kůže a barevný křemen a toto období bylo zásadní pro formování nových trendů vycházejících také z nezápadních kultur.

Trendy se mění, šperky zůstávají

Tak jako u módy, je zcela běžné, že se trendy ve šperkařství opakují nebo vrací zpět do módy. Šperky obecně patří k nadčasovým kouskům, které mnohdy nevycházejí z módy a dají se kombinovat s mnoha různými styly. 

Ať už preferujete klasiku v Hollywoodském stylu, nebo máte raději minimalismus a etnické prvky, současné trendy vám rozhodně mají co nabídnout.