Historie šperků a jejich symbolika

Stejně jako kovářství, sklářství a další tradiční řemesla má i výroba šperků prastaré kořeny. Jde o pouhou dekoraci, nebo ve špercích můžeme najít skrytý význam? A jak se jejich užívání měnilo v historii?

O dlouhé tradici výroby šperků není pochyby a šperky lidstvo zdobí od nepaměti. Naši pravěcí předkové byli první, kdo vyráběli šperky z jednoduchých materiálů a jednoduchými technikami.

Výroba šperků se vyvíjela v každém významném historickém období a odrážela změny a vývoj v politické, sociální a ekonomické oblasti.

První starověké šperky a jejich užití

Šperky jsou součástí lidské historie již tisíce let. Nejstarší důkazy o výrobě šperků dokonce nelze připsat Homo sapiens, ale Denisovcům, poddruhu archaických lidí, kteří žili před neandrtálci a datují se do doby před 25 000 lety.

Šperky vyráběné našimi dávnými předky byly jednoduché co do konstrukce i použitých materiálů. Prapůvodní lidé nosili peří, kosti, zuby, pazourky, mušle a drobné drahokamy navlečené na šňůrkách. 

Mělo se za to, že šperky vyrobené ze zvířat chrání svého nositele a přinášejí mu štěstí. Byly také symbolem postavení a ukazovaly zdatnost lovce, který je nosil.

Mnohem později, Mezopotámci, Egypťané, Římané a Řekové zdokonalili šperkařské řemeslo a zavedli do používání širokou škálu drahých kovů a drahokamů. 

Ve starověké Mezopotámii a Egyptě nosili šperky lidé všech společenských vrstev. Barva a význam drahých kamenů byly pro tyto civilizace důležité a někteří lidé dbali na každodenní nošení šťastných barev pro ochranu a směrování správnou cestou života.

Například egyptská královská rodina a nižší šlechta dávala přednost zlatým nebo žlutým drahokamům, které symbolizovaly slunce. Staroegyptští šperkaři pracovali s duhovými drahokamy, mezi něž patřil ametyst, karneol, zelený živec, tyrkys a lapis lazuli. Řemeslníci tyto drahokamy obvykle zasazovali do zlata nebo stříbra, ale v této době se používala také platina.

Řekové a Římané byli plodnými výrobci šperků, kteří zaváděli nové styly a techniky. Kaméje a šperky z mincí jsou příkladem schopnosti těchto kultur vytvářet krásné a jedinečné kousky z jednoduchých materiálů, jako jsou pláty kovu, onyx a achát. 

Řekové a Římané nosili šperky od hlavy až k patě: korunky, spony do vlasů, náušnice, náhrdelníky, náramky a prsteny, byly běžnou součástí každodenního života vyšších vrstev.

Středověk, doba změn

Ve středověku umění výroby šperků upadalo a většina Evropanů nesměla vlastnit šperky z drahých kovů a drahých kamenů. 

Doba prohlubování rozdílů mezi sociálními vrstvami a hluboký vliv křesťanství se odrazil také na používání šperků a jejich významu.

Nejzdobnější a nejdražší šperky v tomto období nosila šlechta a duchovenstvo a za vhodné byly považovány pouze určité typy ozdob. K přijatelným šperkům patřily církevní šperky vyráběné pro duchovní, milostné prsteny (podobné moderním snubním prstenům) a prsteny s určitou funkcí, mezi něž patřily pečetní prsteny a prsteny s kompasem. Lidé nižších vsrtev někdy vlastnili předměty z levných materiálů, jako je měď nebo cín.

Doba opětovného rozkvětu šperkařského umění přišla podobně jako pro jiná odvětví, až s nástupem renesance. Na počátku renesance vyvinuli šperkaři techniky broušení drahých kamenů, které nahradily jednoduché leštěné vzory oblíbené ve středověku. 

Navzdory těmto pokrokům vládly nad vzhledem a velikostí zasazených drahých kamenů techniky smaltování. Výrobci šperků brousili kameny do základních tvarů, aby smaltování vyniklo. Mezi běžné řezy patřily en table (plochý), en cabochon (zaoblený) a en pointe (pyramidový).

Šperky jako součást módy a otázka vkusu

V 17. a 18. století došlo k velkým změnám v módě a designu šperků. Pokroky v broušení drahých kamenů a rozvoj světového obchodu umožnily širší nabídku drahých kamenů a kovů. 

Nositelé šperků začali daleko více dbát na jejich design, vzhled a začínali je chápat jako součást módních trendů.

Tmavé látky oblíbené v období renesance byly nahrazeny jemnějšími, pastelovými odstíny, které dobře ladily s třpytivými drahokamy a světlými kovy. Oblibu si získaly drahokamy a perly, přičemž největší exempláře se objevovaly na živůtcích šatů a menší kusy zdobily dokonce i sukně a kabátky.

Dalším významným obdobím historie šperků, vytváření designu šperků a metodách zpracování kovů a drahých kamenů, byl přelom 19. a 20. století, kdy svět přírody inspiroval secesi. 

Tento styl umění a designu šperků zahrnoval organické, asymetrické tvary a interpretace přírodních motivů. 

Tvůrci secesních šperků dávali přednost skromným materiálům, jako jsou smalt, opály, měsíční kameny, sklo a rohovina.

Pouhý doplňek nebo má každý šperk svůj význam?

Pokud jste se někdy podívali do výlohy klenotnictví a napadlo vás, proč existuje tolik různých druhů šperků, pak určitě nejste jediní, kdo si tuto otázku pokládá. Co je skutečnou inspirací k tomu, že lidé touží vlastnit všechny možné typy šperků, a co je ještě důležitější, jaký je skutečný účel šperků pro lidstvo?

Symbolika šperků může být mnohem silnější, než si dokážeme představit. Náhrdelník, náušnice, prsten nebo jakýkoli jiný šperk může mít silný osobní nebo duchovní význam. 

Před stovkami let jsme si vytvořili a vybudovali vztah ke šperkům. A od té doby různé kultury začleňují tyto šperky do svých rituálů a důležitých okamžiků. Pojďme se podívat na několik možných důvodů, proč šperky nosíme.

Fyzická připomínka našich blízkých a důležitých okamžiků

Je zcela běžné, že se šperky obdarováváme při důležitých momentech našeho života, jako je svatba, výročí, narozeniny, nebo jiné významné události. 

Šperk je perfektním dárkem, ale má také daleko hlubší význam, reprezentuje osobu, která nám tento šperk dává. 

Ať už se jedná o prsten, nebo třeba řetízek, zlato nebo stříbro, při pohledu na kousek vzácného kovu budete mít určitě na paměti jeho význam.

Vyjádření postavení a osobního stylu

Především historicky se špetky používaly pro zdůraznění postavení dané osoby. Drahé kameny, náročně zpracované šperky a vzácné kovy reprezentovaly moc, bohatství a také nadřazenost. 

S postupem historie se role šperků proměnila a dnes jsou mnohdy spíše nástrojem pro vyjádření osobního stylu, nebo dokonce názoru. 

Šperky mohou reprezentovat kulturní nebo etnickou příslušnost a také upozorňují na jejich nositele. Jsou tak skvělým nástrojem ve světě módy, kdy pomáhají doplnit vzhled a styl. Díky těmto vzácným kouskům tak například můžeme pozvednout večerní šaty na jinou úroveň nebo dodat na profesionalitě našemu pracovnímu setkání.

Lidská potřeba líbit se i léčebná moc

Při otázce nošení šperků nesmíme zapomenout na zcela zásadní faktor a to je lidská potřeba líbit se. Šperky nám pomáhají zaujmout opačné pohlaví a přinášejí pocit radosti. Díky drahým kovům se můžeme odlišit od davu a udělat se ještě zajímavějšími nebo atraktivnějšími.

Pro mnoho kultur jsou navíc drahé kovy a kameny důležitým nástrojem ochrany proti negativním energiím či vlivům, nebo mají dokonce léčebné účinky. Každý druh kovu nebo drahého kamene také může posilovat jednotlivé aspekty vaší osobnosti nebo přitahovat štěstí v různých oblastech života.

Příběh šperků rozhodně nekončí

Ať už preferujete zlato nebo stříbro, máte rádi klasický design nebo třeba ručně vyráběné šperky, tyto ozdoby vás budou rozhodně provázet celým životem. 

Význam a rozvoj klenotnického umění se nemění ani ve 21. století, kdy na scénu přicházejí nové a zcela originální designová zpracování nebo použití nevšedních materiálů. 

Příběh šperků a jejich historie tak stále pokračuje a my můžeme být jejich součástí.