Která barva zlatá vám nejvíce sluší?

Při nákupu šperku vzniká dilema, jaký typ zlata si vybrat. Jak si tedy vybrat barvu vašeho nového šperku? Pojďme se společně podívat jak přijít na to, co vám skutečně sluší.

Jak zjistit tón vaší pleti?

První nejdůležitější informací je, že barva vaší pleti není tón vaší pleti. Barva pleti je do značné míry ovlivněna prostředím, ve kterém žijete, a také ročním obdobím. Barva vaší pleti se časem i věkem může mírně měnit. 

Jednoduchým příkladem může být, když opalujete, nebo když se spálíte. Při spálení se barva vaší pokožky změní na rudou a pak na hnědou. Pravidelné vystavování vaši pokožky slunci může také vést k tomu, že vaše kůže přirozeně získá tmavší odstín.

Nalezení tónu vaší pleti závisí na barvě vašich žil, ale také na vaší etnické příslušnosti, nebo na tom, kde jste se narodili. Podívejte se proto na vaše žíly. 

Většina kůží spadá do teplých, studených nebo neutrálních tónů. Takže, pokud máte nazelenalé žíly, máte teplý tón pleti. Pokud máte fialové nebo modravé žíly, tón vaší pleti je studený. Neutrální tón máte tehdy, když jsou vaše žíly spíše bezbarvé nebo téměř neviditelné.

Dalším kritickým faktorem je vědět, jak vaše kůže reaguje na slunce. Tato reakce vám s největší pravděpodobností může pomoci najít tón vaší pleti. 

Pokud ztmavne, aniž by se spálila, máte teplý nebo neutrální tón pleti. Teplejší odstín pleti znamená více melaninu v kůži. Pokud se vaše pokožka na slunci mírně spálí, ale neopálí se, máte studenější tón pleti.

Pomoct při výběru šperků vám může také podtón vaší pleti. Najít svůj podtón může být ale o něco těžší než najít a znát tón vaší pleti. Teplé podtóny inklinují k broskvovým, žlutým nebo zlatým tónům, studené podtóny znamenají, že vaše pleť má nádech růžové, červené nebo modré barvy, zatímco neutrální je směsí těchto barev. 

Zde vám pomůže odborný posudek nebo vaše kosmetička, která tyto informace potřebuje k tomu, aby vám vybrala například vhodný typ make-upu.

Která barva zlata je nejlepší pro váš typ pleti?

Světlejší odstíny pleti to mají snadné – bude se vám hodit většina barev. Zde může skutečně rozhodnout jen zmiňovaný podtón vaší pleti, který vám může pomoci mírně se přiklonit k jedné konkrétní barvě. 

Primárním a konečným cílem u výběru vhodných šperků je zlepšit a podtrhnout tón a podtón vaší pleti. Zde je ale několik rychlých tipů, které vám mohou pomoci.

Červené podtóny pleti

Světlou pleť s červenými podtóny zvýrazníte za pomoci růžového zlata. Jak jsme již říkali, šperky ani podtón vaší pleti byste neměli maskovat, právě naopak – je potřeba je sladit, aby tvořily harmonický celek. 

Proto u tohoto podtónu pleti doporučujeme volit žluté nebo růžové zlato, které se ke světlé pleti hodí mnohem víc, než jiné kovy. Bílé zlato se ale může hodit, pokud máte blond vlasy – čím světlejší, tím lepší.

Velmi bledé podtóny pleti

Pokud máte velmi světlou pleť, 18kt žluté zlato na vás pravděpodobně bude nehezky svítit. Místo toho by pomohlo, kdybyste snížili počet karátů, nebo sáhněte po bílém zlatě. Vaše pleť bude za pomoci bílého zlata vypadat zářivě a nechá vyniknout vaši osobnost.

Teplý a tmavší typ

Pokud je vaše pokožka sama o sobě zlatavá, máte dvojité štěstí! Tento odstín pleti mají hlavně dámy s hnědými nebo černými vlasy. Kromě toho, že olivová nebo snědá barva vaší kůže září, můžete nosit jakýkoli kov a jakýkoliv druh zlata.

Jak si vybrat typ šperku, který odpovídá barvě vašich vlasů?

Vaše vlasy a oči také dodávají vaší osobnosti spoustu barvy a stylu. Vybírat proto můžete i na základě barvy vašich vlasů. 

Blondýnky to v tomto případě mají snadné, protože nikdy nemůžou nic pokazit. V tomto směru to mají mnohem jednodušší, než dámy s jinou barvou vlasů – sluší jim skutečně téměř vše. 

Dámy se zrzavými vlasy jsou často světlými typy, a tak s jejich celkovým stylem a vizuálem nejlépe ladí bílé zlato. 

Nošení zlata u brunetek závisí na odstínu barvy jejich vlasů a pleti. Světlým a blond brunetám bude slušet žluté zlato, tmavším vlasům připomínajícím hořkou čokoládu zase zlato bílé.