Jaký tvar diamantu je pro vás ten pravý?

Tvar diamantu je jeho nejvýraznějším a snadno identifikovatelným znakem. Diamanty jsou broušeny do různých tvarů, které maximalizují jejich záři a dodávají jim charakter. My vám představíme ty nejznámější a poradíme vám, jak zjistit, který tvar je pro vás ten pravý.

Diamanty jak je neznáte

Diamanty jsou broušeny do různých tvarů tak, aby byla zachována a maximalizována jejich karátová hmotnost. A protože surové diamanty mohou mít nepředvídatelné tvary a velikosti, diamantová fréza vytvoří jakýkoliv tvar, který je pro ně vhodný.

Je zajímavé, že kulaté broušené diamanty ve skutečnosti vedou k největšímu plýtvání surovými diamanty. Ostatní tvary jsou hlubší a mají tendenci mít delší a méně rovnoměrný tvar, takže se na ně spotřebuje více surového diamantu. 

Hodnota diamantu je částečně určena právě tím, kolik surového diamantu se při řezání vyplýtvá. Tvary, které obsahují více surového diamantu, mohou proto být levnější. Dalšími faktory jsou popularita a dostupnost.

Tvary diamantů podle popularity

Popularita řezat diamanty různých tvarů vznikla již v minulosti, kdy klenotníci hledali způsob, jak maximalizovat lesk šperku, aby si za něj mohli účtovat vyšší sumu. 

Nicméně to, co začalo jako způsob, jak vydělat více peněz, se časem změnilo ve velmi populární koncept, a jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru každého šperku.

Každá žena by si proto měla udělat svůj průzkum, aby zjistila, jaký tvar diamantu bude nejlépe vyhovovat jejímu životnímu stylu, ale také rozpočtu a záměru nošení. 

Některé kousky jsou podstatně modernější, zatímco jiné působí klasičtěji. Při výběru diamantu je nesmírně důležité na to dávat pozor, protože tvar může změnit celkový dojem ze šperku jako celku. Při jeho výběru proto nezapomeňte upřednostnit kousek, který rezonuje s vašimi zálibami a osobností, protože jej budete nosit po dlouhou dobu. 

Něco klasického a všestranného se také snadno kombinuje s jakýmikoli jinými šperky a oblečením, které denně nosíte. Nedělejte proto rozhodnutí na základě žádných doporučení ani podle toho, co je nyní trendy.

Kulatý tvar

STYL: klasický, elegantní, jiskřivý

Historie kulatého broušeného diamantu je trochu jiná než většina ostatních diamantových tvarů. Trvalo roky a roky řezání diamantů, než se vytvořil tento styl, který je dnes neuvěřitelně populární. 

Na rozdíl od většiny ostatních brusů diamantů byl tenhle styl vynalezen díky snaze klenotníků najít diamant s nejvíce fazetami a nejvyšším leskem. Je proto ideální pro ženy, které chtějí ukázat svou noblesní, elegantní a nadčasovou povahu.

Čtvercový tvar (princess)

STYL: trendy, ženský až andělský

Diamant vybroušený do tvaru čtverce (zvaný i princess) byl vytvořen speciálně dle potřeb každé ženy. 

Tento tvar je proslulý zejména svým neuvěřitelným leskem a hranami. 

Různé tvary diamantů mají různé výhody a v tomto případě je to rozhodně ekologičnost – tento tvar využívá až 80 % surového diamantu, což znamená, že je nejen krásný, ale také šetrnější k životnímu prostředí než většina ostatních tvarů diamantů.

Tuporoh (cushion)

STYL: romantický, půvabný, sofistikovaný

Tento tvar diamantu pochází z 19. století. Podobně jako čtvercový tvar, i v tomto případě tvar diamantu výrazně připomíná čtverec. 

Je však zvláštní v tom, že může mít různé poměry, takže je buď čtvercový, nebo obdélníkový. 

Rohy tohoto kamene jsou navíc zaoblené, což umožňuje, aby byl spárován i se ženou, která žije aktivním životním stylem.

Osmihran (emerald/smaragd)

STYL: moderní, odvážný, okouzlující

Tyto tvary byly jedny z prvních výbrusů diamantů na světě. Nicméně, nebyly standardizovány až do roku 1940, a to kvůli jejich podobnosti s jinými diamantovými brusy. 

Tento tvar je ideální pro barevné drahokamy i vysoce kvalitní diamanty. V tomto případě ale rozhodně nedělejte kompromisy v kvalitě diamantu, protože tento styl zdůrazňuje barvu kamene i jeho brilanci.

Radiant

STYL: ohnivý, provokativní

Radiant je tvar diamantu, který je považován za jeden z nejzářivějších. Má totiž až 70 fazet! 

Původně jej vynalezl Henry Grossbard v roce 1977, protože chtěl spojit nejlepší aspekty kulatého brusu s nejlepšími aspekty smaragdového brusu. 

Klenotníci mají tendenci říkat, že tento řez je zaměřen spíše na energické a temperamentní ženy, protože se všemi dokonale vybroušenými fazetami diamant nezůstane bez povšimnutí.

Markýza

STYL: dramatický, dojemný, radostný

Diamant ve tvaru markýzy má mnoho přezdívek, včetně fotbalového, lodičkového nebo tvaru oka. 

I když tento tvar diamantu není nejoblíbenější, jeho fascinující tvar a styl jsou stále neuvěřitelně krásné. Mají v sobě totiž kousek francouzské elegance.

Hruška neboli slza

STYL: moderní, jedinečný, jemný

Diamant ve tvaru hrušky je neuvěřitelně jedinečný a mnoho žen chválí jeho unikátní povahu. Tento tvar umožňuje mnoho různých kreativních cest, jak jej umístit do šperku. 

Diamantový prsten s tímto tvarem kamene je nezaměnitelný, protože kámen má tvar slzy s mírně plošším a větším dnem, kdy zbytek diamantu přechází do tenkého bodu v horní části kamene.

Oválný tvar

STYL: trendy, elegantní, jemný

Oválné diamanty mají lesk těch kulatých, ale přitahují více pozornosti díky svému jedinečnému tvaru. Jsou oblíbené pro svou schopnost lichotit každé ruce, protože oválný diamant může způsobit, že prsty vypadají delší a tenčí. 

Tvar byt vyvinut tak, aby reprezentoval dlouhověkost vztahu. Schopnost oválného diamantu prodloužit vaše ruce dodává každému prstenu s tímto stylem kamene eleganci. Díky svým zaobleným hranám je ale velice jemný. 

Při výběru barvy diamantu s tímto kamenem však musíte být opatrní. Zaoblené konce mají tendenci zobrazovat více barvy než střed diamantu, sáhněte proto raději po kousku, který je o stupeň světlejší, aby se barevnost vyvážila.

Laboratorně pěstované diamanty

Kromě přírodního diamantu jsou k dispozicii diamanty pěstované v laboratoři. Diamanty vypěstované v laboratoři mají stejné optické, chemické i fyzikální vlastnosti jako vytěžené diamanty. 

Jelikož se jedná o 100 % pravé diamanty, jediný rozdíl spočívá v původu diamantů. Jak název napovídá, diamanty pěstované v laboratoři se pěstují za kontrolovaných podmínek. 

Laboratorní diamant se také vytváří za použití extrémního tlaku a tepla, ale samozřejmě, uvnitř stroje ne ve vrstvách Země. To jaký původ diamantu si zvolíte je proto čistě na vás.

Když diamant, tak s certifikátem

Ať už vsadíte na jakýkoliv druh a tvar diamantu, nikdy nezapomínejte na certifikát. Ten vám totiž zaručuje, že diamant, který kupujete, má skutečně vlastnosti, které jsou inzerovány. 

Ne všechny diamantové certifikáty jsou ale stejně spolehlivé. Například některé klasifikační entity používané k certifikaci diamantů jsou dobře známé tím, že nadhodnocují kvalitu kamene. To umožňuje prodejci diamantů za pomoci nepřesných tvrzení o kvalitě prodávat něco, co by mohl být nekvalitní diamant, a navíc za přemrštěnou cenu.

Nejspolehlivějšími laboratořemi v oboru jsou GIA a AGS. Obě tyto laboratoře poskytují přesné, spolehlivé a konzistentní hodnocení faktorů, které jsme zmiňovali, ale také mnohých dalších. 

Mít jeden z těchto certifikátů potvrzuje, že diamant, který dostáváte, je skutečně diamant, který vám prodejce prodává. Jiné certifikáty, jako je EGL nebo IGI, nejsou vždy tak spolehlivé. Také je lepší vyhnout se diamantům bez jakéhokoli typu certifikace.